Thuisstudie met uitkering

Mag je een thuisstudie cursus doen met behoud van uitkering? Kan ik een vergoeding krijgen voor een opleiding? Dit zijn een paar vragen waar je misschien mee zit als je een uitkering hebt en graag een thuiscursus wilt volgen.

Vergoeding bij bijstandsuitkering
De landelijke overheid heeft gemeenten meer aansprakelijk gemaakt voor het verstrekken van uitkeringen en tegemoetkomingen. Dit houdt in dat ze minder geld uittrekken voor om- en bijscholing. Heb je een bijstandsuitkering van de gemeente? Om uitsluitsel te krijgen over een vergoeding kan men het best contact opnemen met de persoonlijke klantmanager. Deze contactpersoon kan vertellen of je in aanmerking komt en voor welke opleidingen. Soms is er ook een reiskostenvergoeding mogelijk tot 40 euro per maand. Op het moment is er veel werk voor bouwvakkers met een vakdiploma (ROC school) en in technische beroepen. Ook in de medische beroepen zijn de perspectieven op een baan goed voor mbo-verpleegkundigen (volledige mbo opleiding). Dit kan met een thuisstudie in 18-24 maanden tijd.

Thuisstudie met Wajong
Bij het UWV is de klantmanager de aangewezen persoon voor een nadere uitleg over thuisstudie met uitkering. Normaal gesproken veranderd er alleen iets in de uitkering als men studiefinanciering krijgt of als de ouders kinderbijslag ontvangen. Woont men zelfstandig en heeft men geen recht op studiefinanciering dan veranderd er waarschijnlijk niets. Het UWV verstrekte aanvankelijk scholingsvouchers maar deze zijn inmiddels (maart 2017) gestopt. Alleen aanvragen voor opleidingen in de langdurige zorg worden nog in behandeling genomen.

Opleiding met baankansen
Als je om een vergoeding vraagt is het belangrijk dat het opleiding betreft met een flinke kans op werk. Nederland automatiseert steeds meer werk. Veel licht administratief werk is verdwenen. Zoek je een kantoorbaan dan is het verstandig om een opleiding te volgen voor een erkend mbo diploma waarbij je ook stage loopt. De thuisstudie opleiders hebben mbo- en hbo opleidingen die erkend zijn door de overheid. Met een opleiding op mbo-4 niveau heb je en goede kans op werk. Echter niet alle beroepen zijn kansrijk. Op thuisstudie.net staan diverse cursussen en opleidingen die bij jouw gewenste opleiding passen.

Beroepen die je als thuisstudie kunt doen met goede perspectieven op een baan:
Verpleegkundige (mbo niveau-4, hbo bachelor)
Persoonlijk begeleider in de zorg (gehandicapten, ouderen, mbo-3)
ICT specialist (mbo-4, hbo)

Studiefinanciering

Een korte (mbo) basisopleiding is natuurlijk goedkoper maar volledige opleidingen met stage zijn het meest waardevol. Een volledige opleiding heeft dezelfde status als in het dagonderwijs. Je kan een beroep doen op studiefinanciering tot je 30 jaar oud bent. Sinds kort heeft de overheid een nieuwe financiering in het leven geroepen voor de mensen tussen 30-55 jaar oud. Dit heet het Levenlanglerenkrediet. Een deeltijd opleiding op hbo niveau kan met dit krediet gefinancierd worden. De terugbetaling van het krediet vindt na je studie plaats. Men krijgt er 15 jaar de tijd voor.