Kansrijke beroepen

Als je een thuisstudie wilt volgen dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of er voldoende perspectief in de opleiding zit. In Nederland zijn enkele organisaties die dit bijhouden en een goed beeld geven van de hedendaagse arbeidsmarkt en hoe deze er in de komende jaren uit zal zien.

Waar is de arbeidsmarkt krap?
Zo luidt de titel van een uitgebreid rapport van het UWV dat onderzoek deed naar kansrijke beroepen. Nu de economie weer aantrekt is het aantal werklozen gedaald onder de 500.000. Ongeveer 8% van de ondernemers kampt met problemen om geschikt personeel aan te trekken. De moeilijk vervulbare vacatures zitten vooral in de sectoren techniek, bouw, zorg en ICT. In de bouw is op het moment veel vraag naar geschoolde vakmensen. In de groen sector is een gebrek aan vakbekwame hoveniers terwijl de horeca zoekt naar zelfstandig werkende koks. In de logistiek is veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Dit zijn uiteraard geen beroepen die je kunt leren via een thuisstudie. De regionale ROC scholen zijn de meest aangewezen centra om bijgeschoold te worden als bouwvakker, monteur of kok.

Kansrijke beroepen ICT

In de lijst van kansrijke beroepen in de ICT staan diverse ambachten die als thuisstudie gevolgd zouden kunnen worden. De krapte in de ICT zit vooral in het hogere segment van de arbeidsmarkt. Beroepen waar veel vraag naar is zijn programmeur, systeemanalist, systeemontwikkelaar, webdeveloper, embedded software engineer, security-specialist, datawarehouse ontwikkelaar en tester. In de ICT gaan de ontwikkelingen erg snel. Het is daarom erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van je vakgebied. Het UWV verwacht dat de komende jaren de vraag naar goed gekwalificeerd personeel aanhoudt. Beroepen waar ook steeds meer vraag naar komt zijn (Big)data analisten en specialisten op het gebied van werken in de cloud.

Banen in de zorg

Banen in de zorg met een goed perspectief zijn verzorgende ig (MBO-3), verpleegkundige (MBO-4), wijkverpleegkundige (hbo) en praktijkverpleegkundige (HBO). Deze beroepen kunnen prima gevolgd worden via een thuisstudie met stage. Heb je hiervoor belangstelling dan is de volledige opleiding de beste keus. Je ontvangt dan een wettelijk erkend diploma dat de zelfde waarde heeft als bij het dagonderwijs. Bij de volledige opleiding loop je ook stage zodat je relevante werkervaring opdoet. Bij een korte opleiding ontvang je een instituutsdiploma.

Leraar worden

Je zou het misschien niet verwachten maar ook het beroep leraar kan als thuisstudie geleerd worden. De LOI heeft HBO bachelor lerarenopleidingen voor het basisonderwijs, talen en wiskunde. Met de HBO bachelor leraar talen wordt je opgeleid tot tweedegraads docent en ben je bevoegd om les te geven in het VMBO en in de onderbouw van het HAVO en VWO. Er is op het moment veel vraag naar leraren Engels, Duits, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. De opleiding tot leraar in het basisonderwijs is een PABO opleiding. De opleidingen zijn wettelijk erkend en zijn net zoveel waard als een studie in het dagonderwijs.


mbo thuisstudie opleiding met cadeau

HBO opleidingen, MBO opleidingen, MBO basisopleidingen, ICT opleidingen, Kantoor opleidingen, cursus MS Office, HR opleidingen, Korte HBO cursussen, taalcursussen