Loopbaanadvies voor 45 plussers

Gratis advies bij een coach

Dit jaar komen 45 plussers in aanmerking voor een gratis loopbaanadvies. Aanvankelijk was dit slechts weggelegd voor een paar beroepen maar de minister ziet er het nut van in. Mensen die werkloos geraken op latere leeftijd komen nog steeds moeilijk aan een baan ondanks de aangetrokken economie. Met een loopbaanadvies kun je je eigen beter voorbereiden op de toekomst. Ook als je thans een goede baan hebt kun je het ontwikkeladvies aanvragen. De coach kan een aantal mogelijkheden zien waar je nog niet eerder aan gedacht had. (Dit advies is ook in 2024 nog gratis).

Subsidie voor gratis loopbaanadvies

Hoe gaat het in zijn werk? Je moet zelf contact zoeken met een loopbaanadviseur/coach die bij jou in de buurt woont of werkt. Deze adviseur zal voor al het papierwerk zorgen. De maximale subsidie voor het loopbaanadvies bedraagt 600 euro. Je kunt hiervoor een aantal gesprekken aanvragen. Men moet wel een 45 plusser zijn om een gratis loopbaanadvies te krijgen. Ben je jonger dan zul je het advies zelf moeten betalen of je werkgever om een bijdrage vragen. Het ministerie heeft in totaal 17 miljoen euro uitgetrokken voor de regeling.

Coaching

Op de site van de Rijksoverheid is een voorbeeld te lezen van een mevrouw die als kok een loopbaanadvies aanvraagt. De adviseur heeft een paar gesprekken met haar en daarin komt naar voren dat ze het coachen van andere werknemers best leuk vindt. Dit zou een goed alternatief kunnen zijn omdat het draaien van onregelmatige diensten in de horeca best zwaar is als je ouder wordt. Met een thuisstudie kun je hier op inspelen en alvast een cursus volgen waar je straks wat aan hebt. Vindt je het leuk om ook mensen te coachen dan is een cursus Life coach best interessant. Andere coaching cursussen zijn Personal trainer en personeelsmanagement (HR & HRM).

Zorg en ICT

Beroepen waar de komende jaren veel vraag naar is (ook voor 45 plussers) bevinden zich in de ICT en in de zorg. Vooral beroepen op HBO niveau liggen goed in de arbeidsmarkt. Op thuisstudie.net staan honderden beroepsopleidingen op MBO- en HBO niveau. Korte HBO programma’s zijn onderdeel van erkende bachelor opleidingen en duren doorgaans 3-12 maanden. Deze korte opleidingen kunnen een prima aanvulling op je CV en je arbeidspositie versterken. Ook zijn er honderden MBO opleidingen die geschikt zijn voor bij- en omscholing.

Een thuisstudie kun je in je vertrouwde omgeving volgen op de tijden die jij prettig vindt. Twijfel je welke kant je op wilt gaan? Dan kun je altijd een loopbaanadvies voor 45 plussers aanvragen bij een coach bij jouw in de buurt.