Duizenden opleiders

Duizenden private opleiders
In Nederland zijn duizenden private opleiders in het onderwijs werkzaam. De NRTO Marktmonitor gaat uit van zo’n 19.000 private opleiders. Een groot deel hiervan zijn zzp-ers die bedrijfsopleidingen en trainingen verzorgen. Er zijn ruim 600 opleidingsinstituten actief die meer dan 10 personeelsleden hebben. Hoe kun je nu beoordelen wat een goede opleider is? Een (dure) cursus kan interessant zijn maar versterkt het ook je arbeidsmarktpositie? heeft het waarde bij een sollicitatie naar een andere functie?

Werkgever betaalt mee

Marktonderzoeksbureau NIDAP hield in 2016 een onderzoek naar opleidingen. Een van de uitkomsten was dat 70% van de werkgevers meebetaalt aan een training of opleiding die een werknemer wil volgen. Vooral bij de overheid, financiƫle sector en industrie wordt het belang onderkend van bij-en omscholing. In juli 2015 werd een scholingsplicht vastgelegd in de wet. Werknemers hebben recht op bijscholing als dit met hun werk te maken heeft.

Klassikale studie heeft voorkeur

Een meerderheid (60%) van de cursisten is voorstander van een thuisstudie in combinatie met klassikaal studeren. Bij e-learning leer je zelfstandig thuis. De docent en medecursisten ontmoet je persoonlijk in een leslokaal bij jouw in de buurt. Klassikaal studeren is vaak ook overdag mogelijk. Een kwart van de ondervraagden in het onderzoek wilde geen thuiscursus volgen. De afstandsopleiders spelen goed in op deze ontwikkelingen.

Wettelijk erkend door NVAO, CREBO

De LOI heeft 300 klassikale opleidingen. Het betreft cursussen, MBO- en HBO opleidingen en masters. Een thuisstudie die klassikaal gevolgd wordt heeft enkele belangrijke voordelen. De volledige HBO opleidingen van de LOI en NTI zijn wettelijk erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Deze organisatie werd in 2005 opgericht door de Vlaamse en Nederlandse overheid. Met een erkenning van de NVAO is de kwaliteit van de cursussen gewaarborgd. De mbo opleidingen staan geregistreerd in het Centraal register beroepsopleidingen (CREBO). In dit overzicht staan alle beroepsopleidingen die erkend zijn door het ministerie van OCW. Een tweede voordeel van een klassikale thuisstudie zijn de aantrekkelijke prijzen. Vergeleken met lokale opleidingsinstituten kan dit oplopen tot duizenden euro’s verschil. Het NTI heeft twee hbo master opleidingen (psychologie en onderwijskunde) die in samenwerking met opleidingsinstituut NCOI zijn gemaakt.

Erkenning door een branchevereniging

Veel thuisstudie opleidingen zijn niet erkend maar leiden wel op voor een waardevol diploma van een exameninstituut of branchevereniging. Een voorbeeld hiervan is een opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB). Deze opleiding kun je waarschijnlijk bij honderden opleiders in Nederland volgen. De goedkoopste cursussen zijn zelfs gratis. Na afloop van de cursus kan men een studieverklaring aanvragen (25/35 euro) of opgaan voor het examen van de Associatie. De examenkosten van het PDB zijn 3 x 168 euro. Omdat de Associatie een prima reputatie heeft in Nederland wordt het diploma PDB landelijk erkend door bedrijfsleven en overheid. Een erkende thuiscursus geeft de juiste voorbereiding op het examen.

Opleidingen

HBO opleidingen
MBO 4 opleidingen
MBO opleidingen
ICT opleidingen
Kantoor opleidingen
thuisstudie zonder stage
Studiekeuzetest