Is een master nodig?

Is een master nodig of is een bachelor voldoende? Als je het internet peilt dan lees je dat in het algemeen een master wordt aanbevolen als je een WO bachelor studeert aan de universiteit. Een master is het logische vervolg waarbij je een specialisatie kiest. Zeker bij een wetenschappelijke carrière of medische baan is een master erg belangrijk zo niet vereist.

HBO master of universitaire master
Heb je een HBO bachelor dan is een master minder vanzelfsprekend. Het onderwijs aan de hogeschool is meer praktisch ingesteld dan aan de universiteit. Je bent in feite klaar voor de arbeidsmarkt. Je kunt kiezen of je een HBO master gaat volgen of een universitaire master. Beide masters zijn voor de wet gelijkwaardig maar er zijn wel verschillen. Een master aan het HBO is doorgaans een deeltijd opleiding die je naast een baan kunt volgen. Een universitaire master is een voltijdopleiding en theoretisch van aard.

Pre-master (schakeljaar)
Veel universiteiten hebben een schakeljaar voor HBO bachelor studenten die een master opleiding willen volgen. Dit schakelprogramma duurt 6-12 maanden. Na dit schakeljaar wordt je geacht op hetzelfde (academische) niveau te zitten als een WO bachelor en kun je met de WO master beginnen. Kun je nog een beroep doen op studiefinanciering? Toch kunnen de kosten voor een schakeljaar een stuk hoger zijn dan het gewone collegegeld. Dit komt omdat een pre-master vaak onder een bachelor opleiding valt. De meeste studenten die een pre-master volgen hebben al een HBO bachelor in hun bezit. De pre-master geldt dan als een tweede studie waardoor de universiteiten geen subsidie ontvangen van de overheid (uitzonderingen zijn opleidingen in de zorg en onderwijs). De universiteit rekent dan het instellingscollegegeld. Dit bedrag mogen ze zelf vaststellen en is een stuk hoger als het gewone collegegeld.

Thuisstudie master
Is een master nodig na een een HBO bachelor opleiding? Door de praktische opleiding is dit minder vanzelfsprekend. Toch heeft een master zeker zijn waarde. Wil je hogerop dan is een master een sterke pre. Bij de LOI en het NTI kun je verschillende HBO masters halen die geaccrediteerd zijn door de NVAO. NTI heeft een Master Psychologie en een Master Onderwijskunde. De LOI biedt een Master of Business Administration (MBA).

Post-bachelor (12-30 maanden)
Een alternatief voor een (universitaire) master is een Post-bachelor opleiding. Dit is een brede en praktijkgerichte opleiding die je kunt doen na voltooiing van je HBO bachelor. De LOI heeft 4 Post-bachelor opleidingen: Post-bachelor Business process management, Post-bachelor Managementcontroller, Post-bachelor Register belastingadviseur en Post-bachelor Sociaal juridische dienstverlening. Twee Post-bachelors hebben een studieduur van 12 maanden. De Post-bachelor Managementcontroller duurt 24 maanden en de Post-bachelor Register belastingadviseur is het langst met 30 maanden.

Gerelateerde opleidingen
HBO opleiding met subsidie
Associate Degrees
Korte HBO cursussen