Flexstuderen is een nieuwe vorm van studeren waarbij je niet langer een heel jaar collegegeld betaalt maar betaalt per studiepunt. Dat is 38 euro per punt. Er komt wel een toeslag van 15% administratiekosten bovenop. Betalen dus wat je verbruikt. Een jaar collegegeld kost op het moment 2060 euro. Het plan voor flexstuderen werd een paar jaar geleden bedacht door de Studentenbond. Het experiment is in september 2017 van start gegaan en duurt zes jaar tot 2023.
Het plan is vooral een uitkomst voor studenten die naast hun studie nog andere activiteiten hebben en meer tijd willen hebben. Sommige studenten zijn bezig met het opzetten van een eigen bedrijfje of zitten in het bestuur van een vereniging. Andere studenten zijn zwanger of hebben een beperking. Ook het financiële aspect is belangrijk. Betalen per studiepunt is een uitkomst voor studenten met minder financiële armslag.
Waar flexstuderen?
– Hogeschool Utrecht
– Hogeschool Windesheim
– Universiteit van Amsterdam
– Universiteit van Tilburg
Voorwaarden om mee te doen
Het is niet zo dat iedereen mee kan doen. De onderwijsinstellingen mogen zelf de regels bepalen en dat beperkt de doelgroep aanzienlijk. In de eerste plaats moet je het eerste studiejaar al voltooid hebben of een positief bindend studieadvies hebben. Hogeschool Windesheim heeft al zijn opleidingen opengesteld voor flexstuderen maar heeft wel een maximum van 60 plaatsen. Er waren meer dan 300 studenten die op Windesheim die mee wilden doen. Bij Hogeschool Utrecht doen 5 opleidingen mee en ook de Universiteit van Amsterdam beperkt het aantal opleidingen voor flexstuderen. Bij de Universiteit van Tilburg kunnen alleen ondernemers, topsporters en mantelzorgers zich inschrijven voor flexstuderen.
Wie doen er mee
In de praktijk blijken het vooral jongeren te zijn tussen de 20-30 jaar oud die zich hebben ingeschreven. Het financiële aspect blijkt vaak een belangrijke reden.
Uitval verminderen
Door studenten meer regie over hun studie te geven hoopt de overheid dat het percentage uitval minder zal worden. Op de hogeschool en universiteit stoppen veel studenten in hen eerste jaar. Soms omdat het niveau te hoog is maar meestal wordt gestopt omdat de studie tegenvalt of dat het een verkeerde keus blijkt te zijn. Met flexstuderen zit je niet een heel jaar vast aan een bepaalde studie. Dit scheelt veel geld en tijd.
Nadelen voor hogescholen
Er zijn nog maar weinig hogescholen en universiteiten die meedoen aan flexstuderen. Een belangrijke reden is dat onderwijsinstellingen veel meer geld krijgen van de overheid als studenten een heel jaar college volgen. Bij flexstudenten krijgt de school slechts geld voor het vak wat de student volgt en dat kost de onderwijsinstelling veel geld. Mocht flexstuderen een succes worden dan zal er ook naar het huidige financieringsmodel gekeken moeten worden.
Thuisstudie volgen
– HBO opleidingen
– HBO opleiding SPH en MWD
– Diploma te koop van Hogeschool?