HBO diploma te koop in Qatar

Dit nieuws dook verleden week op in de landelijke media. NHL Stenden Hogeschool uit Leeuwarden heeft sinds 2000 een vestiging in Qatar. De school in Nederland schijnt al enige jaren op de hoogte te zijn van de misstanden maar ontkent alles. Er wordt goed onderwijs gegeven in Qatar zegt de bestuursvoorzitter tegen een journalist van NRC. De inspectie is nu de zaak aan het onderzoeken.

Leraar stapte op

De zaak kwam pas echt aan het rollen nadat een Zwitserse leraar vertrok en de misstanden openbaar maakte. Cijfers van studenten werden op een onverklaarbare manier verhoogd en ook constateerde hij giften van studenten aan medewerkers. Zijn voorbeeld kreeg weinig navolging. De salarissen in Qatar zijn prima. Toen een groepje hbo verpleegkundigen in 2014 afstudeerden in Nederland vertrokken ze naar Abu Dhabi. Ze ontvingen direct 4000 euro netto met gratis een luxe woning en een uitgebreide zorgverzekering. Zij leiden er een jetset leventje en hebben geen spijt van hun besluit om te verhuizen naar het Midden-Oosten.

Buitenlands diploma omruilen voor Nederlandse variant

Sinds 2000 zijn er 800 hogeschool diploma’s in Qatar verstrekt aan buitenlandse studenten. Dit diploma kan in Nederland worden omgewisseld voor een Nederlandse variant. Mocht je ook zo’n diploma overwegen: het collegegeld in Qatar bedraagt 15.000 euro per jaar. Bovendien zal je ook wat giften en cadeaus moeten schenken als je cijfers te laag zijn. Voor doorsnee studenten is Qatar niet een alternatief maar voor degenen met geld genoeg kan het best aanlokkelijk zijn. Zonder hard studeren een waardevol diploma halen van een erkende hogeschool in Nederland.

Gratis studeren in Nederland?

Gratis studeren dat is niet mogelijk maar je kon wel een hoge subsidie krijgen als je voor een bepaalde opleiding koos. Zoals je weet is er een groot tekort aan medewerkers in de zorg en in het onderwijs. Volgde je een lerarenopleiding of een HBO opleiding als verpleegkundige of maatschappelijk werkster dan kon je tot 10.000 euro subsidie krijgen. Dan is de opleiding weliswaar niet gratis maar worden de kosten wel aanzienlijk gedekt. Helaas zijn deze subsidies op het moment (november 2020) gestopt.
Thuisstudie leraar worden
HBO zorgopleiding
Levenlanglerenkrediet voor o.a kort HBO