Er zijn duizenden online testen die op het internet staan. Hoe kies je nu een betrouwbare beroepskeuzetest? Er zijn verschillende soorten testen die je wegwijs kunnen maken welk beroep het beste bij jouw past. We hebben er een aantal op een rijtje gezet van bekende instanties, organisaties en/of bedrijven.

Studiekeuzetest HBO & WO

Onderstaande studiekeuzetests zijn gratis. De uitslag is meestal direct te lezen. Vaak wordt wel een email adres gevraagd om de uitslag van de test op te sturen. Erasmus University, Wageningen University, Utrecht Universiteit en Universiteit van Amsterdam verwijzen studenten door naar de studiekeuzetest van icares. Ook diverse hogescholen maken gebruik van de tests van Icares. Dit lijkt duidelijk de nummer een te zijn als je een studiekeuzetest zoekt op HBO- of universitair niveau. Sommigen universiteiten en hogescholen hebben tests die alleen toegankelijk zijn voor ingeschreven studenten.
Studiekeuzetest van Icares (online invullen, 10 minuten )
Hogeschool Rotterdam/Icares.com (online invullen, 10 minuten )
Hogeschool NHL Stenden/Icares.com (online invullen, 10 minuten )
Hogeschool Windesheim/icares.com
Hogeschool Zeeland/icares
Artevelde Hogeschool Gent/icares
Interesse scan van Utrecht University (40 vragen)
Studiekeuzetest Hogeschool Inholland (voornaam + email)
Studiekeuzetest Fontys (15 minuten, email adres)

Studiekeuzetest MBO

ROC Amsterdam heeft een aantal studiekeuzetesten die je wegwijs kunnen maken welke studie & beroep je het beste legt. Icares is een van de grootste sites in Nederland op het gebied van studiekeuzetesten. Diverse MBO- en HBO scholen en universiteiten gebruiken het programma van Icares.
Studiekeuzetesten van ROC Amsterdam (motivatietest, competentietest, sector checken, opleidingenkiezer)
ROC Tilburg/icares
ROC Albeda/icares
ROC Mondriaan/icares

Persoonlijkheidstest

Je kunt natuurlijk graag een bepaald beroep willen maar ben je hier ook geschikt voor? Een persoonlijkheidstest is een soort psychologische test en laat je zien waar jij sterk in bent en wat je minder goed legt. Een politieman bijvoorbeeld moet snel beslissingen durven nemen en mentaal fit zijn. Wil je in de boekhouding werken dan zijn ordelijk werken en zorgvuldigheid belangrijke eigenschappen. De Big Five en HEXACO test zijn persoonlijkheidstesten die zich wetenschappelijk bewezen hebben en daarom vaak gebruikt worden. Onderstaande tests zijn gratis maar soms moet men wel eerst een account aanmaken. Of een email adres geven met een (voor)naam.

Gratis persoonlijkheidstests
123Test
Intermediair
Randstad (account aanmaken)
Tempo Team (account aanmaken)
16personalities.com (Engelstalige test)

Beroepsoriƫntatietest VDAB
De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) begeleidt mensen die op zoek zijn naar werk. Ze hebben een beroepsoriƫntatietest gemaakt om zo werkzoekenden te helpen welk beroep bij hen past. Door enkele tientallen vragen in te vullen krijg je een goed beeld of een bepaald beroep wel bij je past.
Beroepsoriƫntatietest VDAB

Competentietest UWV
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitkeringen WW, WAO, WIA, Ziektewet, Wajong, Toeslagenwet en de WAZ. Het UWV heeft ook een Competentie Testcentrum waar je je als werkzoekende kunt aanmelden. Onder begeleiding van een werkcoach kun je dan verschillende testen doen.