data analyseren

Thuisstudie Data Analist & Big Data

Laudius heeft een thuisstudie Big Data voor een lage prijs. De digitale cursus met begeleiding van een docent kost 14 termijnen x 48 euro. Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Bij een gemiddeld studietempo doe je 5 maanden over de cursus. Bekijk hier de Laudius Big Data cursus.
– Big Data cursus (Laudius, 14x€40 (e-cursus) of 14x€48 (e-cursus+docent) of 14x€52 (e-cursus+docent+boek)

NHA heeft een opleiding Big Data Marketing. De cursus heeft een soortgelijke inhoud als bij Laudius maar de termijnen om te betalen zijn korter (en daardoor hoger). De studieduur is gemiddeld 6 maanden als je 4 uur per week studeert. Een iets andere cursus is Data Science. Hier gaat het vooral om het voorspellend karakter van de verzamelde data. In deze thuisstudie leer je meer over Machine learning en kunstmatige intelligentie (AI).
Big Data Marketing (NHA, 6x€110 of 1x€599)
Data Science (NHA, 6x€80 of 1x€439)

Business Intelligence

Voor de korte opleiding Business Intelligence heb je geen vooropleiding nodig. Het korte HBO programma maakt deel uit van een HBO Bachelor en levert 6 studiepunten op. Als Business Intelligence consultant zet je grote hoeveelheden data om in bruikbare informatie. Bovendien moet dit zichtbaar zijn voor de juiste personen en projecten. Het doel is een beter inzicht te krijgen in het bedrijf en de markt.
Business Intelligence (NTI, 3x€280)

ICT opleidingen

Overzicht van HBO ICT cursussen met subsidie
ICT opleidingen (MBO/HBO)


big data thuisstudie

AI voorspelt overlijden?
Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) kan het moment van overlijden gaan voorspellen. Toekomstmuziek? Nee, het gebruik van AI in de medische wereld wordt al toegepast door Google. De internetgigant deed samen met Stanford University onderzoek in een Amerikaans ziekenhuis. Uit data analyse bleek dat een bepaalde vrouw 20% kans had om in het ziekenhuis te sterven. De vrouw overleed binnen twee weken na binnenkomst in het hospitaal. De dokters hadden de vrouw meer kans gegeven op basis van hun informatie. De kunstmatige intelligentie die Google/Stanford gebruikt kan veel meer data analyseren dan op de conventionele wijze. Hierdoor is een betere prognose van het ziekteproces te geven.

Big Data van Schiphol

Er is een grote vraag naar data analisten in het bedrijfsleven en de overheid. Door gegevens te koppelen komen er nieuwe inzichten vrij en kunnen er patronen en trends voorspeld worden. Schiphol Airport deed een beroep op mediabureau Universal Media om al haar data over parkeren op Schiphol te analyseren. De luchthaven maakt veel reclame voor parkeren op Schiphol maar vroeg zich af welke reclame het meeste rendement opleverde. Na drie maanden onderzoek volgde de analyse met een econometrische model. Schiphol is nu in staat om te voorspellen welke variabelen het meeste rendement opleveren. Bij een zoekopdracht van ‘goedkoop parkeren Schiphol’ zie je meestal geen advertenties in Google van Schiphol Airport omdat klanten vaak kiezen voor goedkopere aanbieders buiten de luchthaven. Het loont kennelijk niet om hiervoor te adverteren.