MBO 4 thuisstudie 1 jaar

Een MBO 4 thuisstudie 1 jaar? Er zijn tientallen MBO opleidingen zonder stage die je binnen 12 maanden opleiden voor een interessant beroep. Volledige MBO opleidingen duren aanmerkelijk langer door de stage periode. Een verpleegkundige MBO 4 bijvoorbeeld die de volledige thuisstudie opleiding volgt kent een stage periode van maar liefst 2300 uur! Een MBO basisopleiding verpleegkundige is slechts 10-14 maanden.

Basisopleiding ICT / kort MBO ICT

Een MBO ICT opleiding zonder stage duurt 8-15 maanden. De basisopleiding ICT is het kortst (8-11 maanden). De basisopleiding is geschikt als je geen stage wilt lopen maar toch de kennis wilt opdoen van het vak zelf. De korte MBO ICT cursus is een stapje hoger en meer uitgebreid. De korte MBO ICT cursus bevat modules uit de volledige MBO 4 opleiding. Mocht je naderhand willen doorstromen naar de volledige opleiding MBO ICT dan kun je vrijstelling krijgen voor de gelijknamige vakken die je al gedaan hebt. De volledige opleiding duurt gemiddeld 24 maanden inclusief een stage van zo’n 640 uur. Bekijk hier de ICT opleidingen.

MBO 4 thuisstudie in de zorg

De kortste thuisstudie opleiding in de zorg is een basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn of Verzorgende IG. Deze duren 6 maanden en liggen op niveau MBO 2/3. De basisopleiding Verpleegkunde MBO 4 niveau duurt 10-12 maanden. De basisopleidingen zijn zonder stage lopen. Een MBO 4 thuisstudie 1 jaar in de zorg is dus goed mogelijk. De volledige thuisstudie verpleegkundige MBO 4 duurt 24-36 maanden inclusief een stageperiode van 2300 uur. Het stage lopen wordt altijd afgestemd op je huidige baan en/of andere werkzaamheden. Met zoveel praktijkervaring ben je na de opleiding direct klaar voor een volwaardige baan in de zorg. De volledige opleiding met stage lopen is wettelijk erkend en heeft dezelfde waarde als een verpleegkundige opleiding in het dagonderwijs.

Assistent MBO 4

De thuisstudie MBO Doktersassistente en Apothekersassistent, Tandartsassistent, Onderwijsassistent en Directiesecretaresse liggen op MBO 4 niveau. De basisopleiding is het kortst (6-9 maanden). De korte MBO opleiding is ook zonder stage maar meer uitgebreid en duurt 16/17 maanden. De volledige opleiding is inclusief stage lopen en duurt 24 maanden.

Wettelijk erkend

Een volledige thuisstudie opleiding met (verplicht) stage lopen is doorgaans wettelijk erkend door de overheid. Deze volledige opleidingen worden afgesloten met een diploma dat dezelfde waarde heeft als in het dagonderwijs. Wettelijk erkende opleidingen staan in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO) dat door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wordt bijgehouden. Basis- en verkorte opleidingen staan niet in dit register o.a omdat er geen stage gelopen wordt. Volledige opleidingen duren aanzienlijk langer dan een MBO thuisstudie 1 jaar. De volledige opleiding Helpende Zorg en Welzijn (MBO 2 niveau) kan bij NTI worden voltooid in 12, 16 of 24 maanden. Hoe sneller je leert, hoe sneller je op kunt gaan voor het examen.

Dagschool

Er zijn diverse MBO-scholen in Nederland die versnelde MBO-opleidingen aanbieden. Vaak is dit voor een periode van twee jaar. Ook particuliere scholen bieden versnelde MBO-opleidingen aan van 1-2 jaar. Je moet bij een versnelde opleiding niet minder leren maar bereid zijn om in die periode veel te leren. Het onderwijs van een particuliere school is doorgaans van een hoge kwaliteit. Het nadeel van een particuliere school zijn de studiekosten die veel hoger zijn dan bij openbare scholen en kunnen oplopen tot 20.000 euro per jaar. Een voorbeeld hiervan is het Eurocollege dat versnelde opleidingen biedt van Hotelmanagement en International Business & Entrepreneurship. Naast de studiekosten, tijdstip van studeren kan ook de leeftijd een belangrijk verschil zijn.

MBO opleidingen

MBO, thuisstudie, 1 jaar, basisopleiding, ICT beheerder, verpleegkundige, thuisstudie zonder stage, voltijd MBO opleiding, VMBO diploma voor volwassenen, opleiding MBO niveau 4, MBO basisopleiding, kort MBO ICT, thuisstudie MBO niveau 1, MBO certificaten, thuisstudie assistent

thuisstudie mbo opleidingen