HBO thuistudie 2 jaar
Een Associate Degree (AD) is een tweejarige opleiding die gepositioneerd wordt tussen MBO 4 en een HBO bachelor. Een AD is een wettelijk erkende opleiding met een officieel diploma. Op de vraag: waarom Associate Degree? Dan zou het antwoord luiden dat een AD 24 maanden duurt (120 studiepunten) en je naderhand kunt instromen in een reguliere HBO bachelor opleiding met vrijstelling voor de vakken die je al gedaan hebt. Een AD is erg geschikt als je al werkervaring hebt en graag een stapje hoger wilt. Een AD versterkt je arbeidspositie en je kennis.

Voordelen thuisstudie

Op thuisstudie.net staan diverse Associate Degrees van de LOI en NTI. Deze thuisstudie opleidingen zijn wettelijk erkend en duren 24 maanden inclusief stage lopen. Een thuisstudie kan op ieder moment gestart worden en je kunt in 24 termijnen betalen. Een AD is niet goedkoop. Het is een investering in je toekomst. Een Associate Degree van het NTI is doorgaans de voordeligste keus. Twee andere aanbieders van thuisopleidingen zijn Laudius en NHA maar zij hebben geen (erkende) Associate Degrees.

Hogeschool Schoevers

De prijzen van het NTI en de LOI zijn erg competitief vergeleken met andere landelijke aanbieders zoals Schoevers en Hogeschool Avans. Een AD Officemanagement bij Hogeschool Schoevers kost: Inschrijfgeld €150, Cursusgeld €6.990, Studiemateriaal €900, Examenkosten €195 (per module: zijn er 16 modules?), Eindopdracht €350, Afstuderen €600 en Praktijkprogramma €990. Leg dit eens naast de kosten van een klassikale opleiding van de LOI en je ziet dat er duizenden euro’s verschil in zit. Een zelfstudie AD (niet klassikaal) kost bij de LOI 24 maanden x €189 en een klassikale opleiding is 24 x €289. Aan examenkosten betaal je in dit voorbeeld bij de LOI 24 maanden x €79. Bij Schoevers mag je het totale bedrag in 8 termijnen betalen en wordt voor deze service een opslag berekend van 8%.

Avans

Als je de website van Avans bezoekt dan moet je zoeken naar de kosten van de Associate Degree. Er wordt gewezen op het collegegeld maar het punt is dat cursisten die ouder zijn dan 30 jaar geen beroep meer kunnen doen op collegegeld. Je moet dan instellingscollegegeld betalen en dat is fors hoger. Heb je al een HBO bachelor en wil je een AD volgen? Is je datum van afstuderen na 1991 dan betaal je ook instellingscollegegeld bij Avans. Een particuliere hogeschool mag het instellingscollegegeld zelf bepalen. Bij Avans Hogeschool moet je de kosten opvragen want dit moeten ze berekenen. Echter als je de collegegeld indicator op hun website invult dan blijkt dat een deeltijd studie rechten het goedkoopste instellingscollegegeld kent (5600 euro per jaar). Het instellingscollegegeld voor een andere HBO deeltijd studie bedraagt 6589 euro per jaar. Het bedrag aan studieboeken kost tussen de €600 – €700 per jaar. Het standaard wettelijk collegegeld voor inwoners van de Europese Economische Ruimte (EER) bedraagt 2060 euro per jaar.

Thuisstudie opleidingen

Associate Degrees van LOI + NTI
HBO opleidingen
MBO opleidingen
ICT opleidingen

HBO thuistudie 2 jaar, Associate Degree, AD, LOI, NTI