Engeland

De eerste thuiscursus werd gegeven in 1840. Isaac Pitman stuurde fonetische stenolessen naar zijn studenten per postkaart. Deze stuurden daarna hun feedback weer terug. De lessen waren succesvol en Isaac Pitman richtte hierna de Correspondence Society op. Toen de groei doorzette gaf Pitman colleges door het hele land. Toen de University of London in 1858 ook afstandsonderwijs ging aanbieden zorgde dit voor een gestage groei. Ook andere hogescholen en universiteiten boden afstandsonderwijs aan.

Amerika

In Amerika was Harper de oprichter van de Universiteit van Chicago (1890) en een voorvechter van afstandsonderwijs. Hij kreeg navolging van tientallen andere universiteiten. De International Correspondence Schools groeide uit tot een van de grootste aanbieders met 900.000 cursisten. Deze school zetten ook persoonlijke verkopers in. In de grote steden werd het aanbod van middelbare scholen en hogescholen enorm uitgebreid. Het afstandsonderwijs bleef het vooral goed doen op het platteland.

Eerste thuisstudie in Nederland

De LOI was de eerste in Nederland die een thuisstudie aanbood. In 1923 startte de LOI met een schriftelijke cursus boekhouden. De LOI heette destijds Instituut voor Handelswetenschappen. In 1941 richtte het samen met een ander college de Leidse Onderwijsinstellingen op. In de loop van de jaren groeide de LOI uit tot de belangrijkste aanbieder van thuiscursussen. Het bedrijf werd in 2020 overgenomen door de NCOI Groep die eigenaar is van tientallen scholen. Ook de bekende thuisstudie aanbieder NTI is onderdeel van de NCOI Groep. De Nationale Handelsacademie (NHA) werd opgericht in 1930 en is nog steeds zelfstandig. NHA legt zich toe op basisopleidingen en hobbycursussen. Bij de NTI en LOI kun je volledige MBO- en HBO opleidingen volgen die wettelijk erkend zijn.

Afstandsonderwijs voordelen en nadelen

Je studeert in je eigen tempo. Komt het een keer niet uit dan leer je de les op een ander tijdstip. Je hoeft niet te reizen maar kunt gewoon studeren in je eigen huis. Je zult wel een goede discipline moeten hebben om te blijven leren ook als je soms geen zin hebt. Het is verleidelijk om lessen uit te stellen. Door klassikale lessen te volgen heb je wel contact met andere cursisten en kun je persoonlijke vragen stellen over de lesstof. Klassikale lessen zijn wel duurder als een gewone thuisstudie. Echter de kosten van een opleiding mogen van je belastinginkomsten worden afgetrokken als ze met je (toekomstig) werk te maken hebben.

Wiki
Een uitgebreide beschrijving van het afstandsonderwijs is te vinden op de Engelstalige pagina Distance education van Wikipedia.

Thuisstudie volgen

Korte HBO programma’s
ICT opleidingen
Kort HBO ICT
Kort MBO ICT
Werken in de zorg
Taalcursussen