Praktijkdiploma Boekhouden

Praktijkdiploma boekhouden (PDB) & examen

De opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB) is een officieel diploma dat erkent wordt door het bedrijfsleven. Het omvat een aantal onderdelen: Basiskennis boekhouden, Basiskennis calculatie, Financiële Administratie/Kostprijscalculatie (module 1) en Periodeafsluiting/Bedrijfseconomie (module 2). De thuisstudie opleidingen leiden op voor het officiele diploma van de Associatie die één van de grootste exameninstituten in Nederland is. De prijzen van de thuiscursussen lopen erg uiteen. De kwaliteit van het lesmateriaal en de begeleiding bepalen voor een flink deel je slagingskansen op het diploma.

PDB (Laudius) (€169 – €299)
Praktijkdiploma boekhouden (NHA) (12 x €24)
Praktijkdiploma boekhouden (NTI) (12 x €29)
Praktijkdiploma boekhouden (LOI) (10 x €31 of €265)

NHA

Het NHA biedt de cursus Praktijkdiploma Boekhouden aan met behulp van een docent of zonder begeleiding. Leert men zelfstandig zonder de hulp van een docent dan betaalt men 4 euro per maand minder. Bij het NHA krijgt men meestal een cadeau bij inschrijving. Bijvoorbeeld een cadeaubon of een tablet.

LOI

Als men al in bezit is van het Basiskennis boekhouden dan kan een verkorte opleiding PDB gevolgd worden. De cursusboeken van het LOI mogen het logo van de Assocatie gebruiken. Dit betekent dat de inhoud van de boeken prima aansluit op de inhoud van het officiele examenprogramma. Het normale cursusgeld is 16 maanden x €39 per maand maar vaak is er een flinke korting. Ook kan de cursus PDB klassikaal gevolgd worden. Bij een avondopleiding komen de cursisten 1 x per 2 weken samen wat een regelmatig studieritme garandeert. Bovendien worden er tijdens de klassikale bijeenkomsten examens geoefend en gezamenlijk cases gemaakt. Studiekosten die betrekking hebben op je (toekomstig) beroep kunnen van de belasting afgetrokken worden. Er is wel een drempel van 250 euro. Meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst.

Praktijkdiploma boekhouden (Laudius)

Laudius heeft een compacte e-cursus waarbij men kan studeren met of zonder hulp van een docent. De meest gekozen optie is de thuiscursus met hulp van een docent. De zelfstudie zonder leraar is erg goedkoop maar je kan dan geen vragen stellen als je iets niet begrijpt.