Beste thuisstudie

Thuisstudie opleiders

De bekendste afstandsopleiders in Nederland zijn de LOI, NTI, NHA, Laudius en Studieplan. De Leidse Onderwijsinstellingen (LOI) startte in 1923 met een schriftelijke cursus boekhouden. Tegenwoordig zijn ze een van de grootste afstandsopleiders met jaarlijks zo’n 100.000 cursisten. Het Nederlands Talen Instituut (NTI) werd opgericht in de Tweede Wereldoorlog. De eigenaar verkocht het in 1980 aan Vendex voor 300 miljoen dollar en leefde daarna een jetset-leven op zijn superjacht. De Nationale Handelsacademie (NHA) werd opgericht rond 1930. Laudius is minder bekend maar is toch al 40 jaar lang actief met afstandsonderwijs. Studieplan is een opleidingsinstituut dat dezelfde eigenaar heeft als de LOI. Laudius en Studieplan richten zich vooral op de onderkant van de markt door basic thuiscursussen aan te bieden zonder begeleiding van een docent.

Beste thuisstudie

In 2007 adverteerde NTI dat het de beste thuisstudie afstandsopleider was volgens onafhankelijk onderzoek. Na een klacht bij de Reclamecode moest het bedrijf bakzeil maken en moest het zich onthouden om een dergelijke manier reclame te maken. Het onderzoek was niet representatief genoeg geweest. In 2014 was er een geschil waarin Laudius naar de Reclamecode stapte om de reclame aan te vechten dat NHA 400 erkende opleidingen en cursussen aanbood. Laudius was van mening dat dit niet opging voor alle opleidingen en cursussen. De Reclamecode was het hiermee gedeeltelijk eens en verzocht de adverteerder om niet meer met deze woorden reclame te maken. Bij een thuiscursus erkend diploma is het belangrijk om te weten WIE de erkenning uitdeelt. Zeker als het om een duurdere studie betreft. Een opleiding hoeft niet erkend te zijn maar kan wel opleiden voor een erkend diploma van een exameninstelling of branchevereniging.

Baankansen

Als je een thuiscursus wilt volgen met als doel om werk te vinden dan zijn de baankansen belangrijk. Op de site van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven kan je kijken wat de baankansen zijn voor afgestudeerde mbo’ers. De meerderheid van de mbo studies heeft goede kansen maar er zijn ook een aantal beroepen die slecht scoren. Meestal zijn dit banen op mbo 2 niveau zoals Helpende zorg en welzijn. Een mbo vakdiploma of een opleiding op mbo 4 niveau doet het doorgaans goed. Een typische thuisstudie in de administratieve sector die het al jaren goed doet is het Praktijkdiploma Boekhouden. Een cursus Basisdiploma Boekhouden is goed als je de grondbeginselen van het boekhouden wilt leren. Om er een baan mee te vinden is lastiger.

Begeleiding van docent?

Bij de NHA en Laudius kan je kiezen of je begeleiding wilt van een docent. Bij een doorsnee cursus bespaar je hiermee een paar euro per maand. Het verminderd wel je kansen op een diploma. Bij vragen heb je geen docent die het kan uitleggen.

Klassikale thuiscursus
Hbo- en mbo cursussen kunnen vaak ook gevolgd worden met klassikale begeleiding. Je kan de docent van de thuiscursus en je mede cursisten een aantal keren per maand lijfelijk ontmoeten in een leslokaal bij jouw in de buurt. Samen worden er cases uitgewerkt, presentaties gedaan en op het examen geoefend. Zaken die je niet begrijpt kan je dus direct vragen. Klassikaal onderwijs verhoogt je kansen op het diploma maar heeft wel een stevig prijskaartje. De thuiscursus is zo’n 50-100 euro duurder per maand. Je zal een afweging moeten maken of dit het geld waard is. Veel cursisten vinden kennelijk van wel want de LOI biedt inmiddels zo’n 300 klassikale opleidingen aan.

Consumentenbond

Op de websites van de Consumentenbond, Kassa.Vara of Tros Radar is bijna niets te vinden over onderzoek naar de beste thuisstudie. Dit is op zich niet vreemd. De beste thuisstudie is een zeer brede vraag waar veel antwoorden op mogelijk zijn. Wat voor de ene cursist belangrijk is kan voor de ander van minder belang zijn.

Opleidingen en cursussen

ICT opleidingen
Administratieve opleidingen
HR opleidingen
Associate Degrees (mbo-hbo niveau)
Thuiscursus Studiefinanciering